Tema 18. La nit de les animetes.

La nit de les animetes.

1.Lectura atenta.

2.busca el significat de les paraules que no entengues al diccionari.

3.Fes un petit resum ,sense copiar text, d aquesta tradició valenciana.

4.Valora i reflexiona sobre la proposta de recuperar tradicions.

                         

3.Resum:

Era creença comuna que la nit de Tots Sants les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i els llocs on havien viscut. Fins i tot es precisava l’hora: a partir de les dues de la tarda de la diada de Tots Sants fins a l’endemà a la mateixa hora.

Aquesta idea del retorn dels avantpassats no anava sempre lligada als temors que inspira la mort i els esperits en la nostra cultura i que es veu reflectida en l’existència d’una literatura o un cinema de terror basats en la idea del retorn dels difunts.

Sense afirmar que no existís aquest caràcter terrible, cal apuntar que, en les antigues cultures, els difunts, i especialment els avantpassats, eren considerats com a protectors de la casa, com una mena de petites divinitats familiars en qui confiar. I si en tot cas hi havia alguns moments de l’any en què els esperits podrien ser perillosos, hi havia els corresponents rituals per conjurar-los.

Aquesta idea dels morts-protectors es conserva encara en moltes de les tradicions que han arribat fins a nosaltres. Tradicions com la de posar aquella nit un plat més a taula, o deixar un lloc buit per als familiars difunts; o bé, obrir les portes perquè passin les ànimes, o mirar de no moure massa coses pels racons, convençuts que eren els llocs de la casa on es quedaven les animetes.

Hi ha força costums relacionats amb el foc i les ànimes: posar un llum a la porta de la casa per guiar-les, encendre el foc de la llar perquè s’escalfin, encendre espelmes o llums d’oli -a les habitacions o a la cuina- en record dels difunts…

Es creu que les ànimes que són al purgatori retornen a les cases i si troben bona acollida de part dels seus familiars, van directes al cel, i si no, han de continuar penant.

Hem pogut constatar la pervivència a l’actualitat d’alguns d’aquests costums, sempre a nivell familiar. El que sembla haver desaparegut és el costum d’encendre col.lectives als pobles de muntanya, fogueres que servien també per fer la castanyada.

Altres creences afecten directament als infants. Així, en fer la castanyada, es deia als nens que no es mengessin totes les castanyes perquè si no en deixaven a la nit alguna per a les ànimes, aquestes anirien a la nit a estirar-los pels peus mentre dormissin. Els nens, és clar, preferien deixar-ne alguna als peus del llit -que l’endemà trobaven canviada per un panallet- o al plat de servir-les. En algunes poblacions, els infants posaven una castanya en cada graó de l’escala de la casa o pels racons i d’altres resaven un parenostre en menjar-se-les perquè, a la nit, els morts no se’ls enduguessin.

 


 

4. Opinió.

Unes tradicions prosperen i perduren en el temps mentres altres desapareixen sense deixar rastre ni empremta. No és fàcil saber per què unes triomfen i altres caduquen, però el que està clar és que al Casanova li han donat carabasses. Quasi ningú recorda que la representació d’eixa obra romàntica de José Zorrilla era un costum ineludible en vespres de Tots Sants, igual que encendre animetes d’oli en honor dels difunts i les seues errants ànimes.

Invocar a la tradició és enrevessat perquè en nom seu s’han fet moltes barbaritats i, per desgràcia, encara es continuen fent com la mutilació genital que patixen milions de dones en el món. Hi ha tradicions que sobreviuen encara que repugnen a molts, com el sanguinari Toro del Vega de Tordesillas, i altres que inspiren simpatia, com el Trasllat de la Mare de Déu, una cerimònia commovedora inclús per als no creients perquè manifesta el fervor per la Mare Terra. D’una manera o una altra l’home necessita ritualizar l’existència i organitzar la seua pròpia litúrgia entorn del sobrenatural, el misteriós i inexplicable que ens esglaia.

Anuncios
Publicado en als

Un pensamiento en “Tema 18. La nit de les animetes.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s